LES MAUVAIS GARÇONS
Premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj 2022; Premiul presei Télérama – Clermont Ferrand 2021; Premiul pentru cea mai bună imagine și Premiul pentru cea mai bună interpretare – La Cabina 2020; Premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de debut – Festival Côté Court, Pantin 2021
Despre Elie Girard
După ce a urmat cursurile Școlii Naționale Superioare Louis Lumière, Elie Girard a realizat o serie de scurtmetraje ca director de imagine (Pisseuses, La promenade de Noé, Master of The Classe, Toutes les belles choses…), precum și videoclipuri muzicale (în special cu La Blogothèque). În paralel cu această activitate, a simțit nevoia de a-și realiza propriile filme. Acest lucru l-a determinat să scrie primul său scenariu de lungmetraj în cadrul atelierului Fémis (Le Meilleur groupe du monde), un bromance pe tema prieteniei pierdute. A regizat primul său mediumetraj, Les mauvais garçons (premiat la Clermont-Ferrand și Pantin), care a fost lansat în ianuarie 2022, împreună cu scurtmetrajul Pauline asservie. În același timp, a scris, co-scris și regizat serialul Platonique, care va fi lansat la OCS în 2022. Elie dezvoltă, de asemenea, primul său lungmetraj cu Films Grand Huit.
Descrierea secțiunii
Format inovator și surprinzător prin excelență, scurtmetrajul își face pentru cea de-a doua oară loc în selecția Festivalului, într-o secțiune scurtă, dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez din România la București. Juriul este compus din Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper.
Membrii juriului
Dora Leu este critic de film și masterandă la filmologie în cadrul UNATC. A terminat anterior regia și în paralel o licență în Istoria Artei. Este redactor coordonator al revistei FILM MENU, iar marile sale pasiuni includ cinema-ul japonez, videoclipurile muzicale și trupe de post-punk din Irlanda. Lucrează în prezent la un documentar de arhivă despre radio.
Călin Boto e critic și jurnalist de film, redactor la Acoperișul de Sticlă și Films in Frame. A participat la ateliere internaționale de critică de film în Varșovia, Palić, Sarajevo și Locarno (2018, 2019, 2021) ca mai apoi să primească Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică din partea Uniunii Cineaștilor din România (2021). Ține o rubrică la Revista Arta, colaborează cu festivalurile bucureștene BIEFF și ART200, iar de-a lungul ultimului an a curatoriat selecții de cinema românesc mut pentru proiectele intermedia ale Centrului Cultural pentru Imagine și Sunet („Short Sounds” & „Ficțiuni sonore”), precum și o parte a expoziției „Aici.Acum” (Rezidența Scena9).
Andreea Chiper este critic de film și, momentan, studiază filmul documentar la UNATC. Este redactor-adjunct al revistei studențești Film Menu și coordonator la cineclubul afiliat revistei. Face parte din echipa OWR de câțiva ani și crede tot mai mult în posibilitatea ca documentarul să salveze cândva lumea.